26 December 2011

Penghargaan buat mereka

Evening >.<


Peringatan : Entry yang sangat panjang

Walaupun dah almost 1 month dah habis praktikal tapi aku tetap nak update, tetap nak ada memorial untuk praktikal. Tetap nak juga simpan memori praktikal dalam blog. Nak mr blog tau yang aku pernah praktikal. Untung-untung nanti time aku dah tak da, anak-anak cucu boleh baca. Wahh, kelass kau Jah!!!

Aku start praktikal 1 June 2011. Nervous memang la nervous, nak pakai baju apa. Nak bawak apa, perlu ka nak angkut test pad dengan fail-fail. Hari first tak jumpa bos lagi yang ada cuma account clerk dengan part time clerk. Hari first dah kena ajaq macam mana nak filing. Ok untuk seminggu yang pertama, kerja kami filing saja. Untuk minggu yang kedua, masih filing dan kerja jadi semakin extreme bila kena update balik cabinet-cabinet yang ada. 

Ok, cabinet dah nampak cantik.

To those yang memang nak merasa pengalaman betul-betul bekerja, anda patut ke RAJIN CONSTRUCTION SDN BHD. sebab dekat sana anda akan rasa pengalaman yang orang lain takkan rasa. Sebab dengan secara tiba-tiba anda akan jadi workaholic tak tentu pasal. Dalam satu saat anda akan rasa kerja lagi penting dari segala- galanya. Sampai kadang-kadang rasa langsung tak sedar dah habis waktu kerja. Tempat mana yang nak bagi anda tulis cek, isi tender form and ada kat tempat kerja mana yang nak buat vacation kat staff praktikal dia?? private vacation maybe :). 

Bagitau aku kat sini, ada sapa2 lagi tak yang still ke tempat kerja even dah habis praktikal?? Orang rajin ja yang berani nak buat kerja extra gila macam tu.

Aku kenal dengan orang-orang yang menarik, interesting yang susah nak jumpa kat luar, orang-orang yang extra respect aku even aku budak baru 20 tahun, ada orang menghargai kerja walaupun kadang-kadang rasa nak give up. Aku belajar macam mana nak lebih menghargai orang dan macam mana nak sayang orang belajar macam mana nak tolong orang. Aku masuk dengan kosong dan sekarang aku dah ada something yang boleh tolak aku ketepi ketengah. Keyakinan diri aku dah semakinm kukuh. 

One can pay back the loan of gold, but one dies forever in debt to those who are kind. Thank to those yang banyak tolong.

En Shukri - Boss yang sangat scary, adatla kan. Dah nama pun Bos tapi dia yang banyak buat aku kuat dan tabah untuk jadi orang. Dia ajar macam mana nak terima satu arahan yang kurang jelas dan nak nak pastikan arahan tu betul-betul mengena. Challenging gila. Dia selalu kata, orang marah sebab sayang, kalau orang tak marah, dia tak sayang. Saya tau Bos sayang saya sebab tu saya selalu kena marah. Terima Kasih. Banyak jugak la cerita dongeng yang aku tau lepas kenal dia. Misalnya cerita keldai dan juga kisah 1 Husband 4 Wife. Pekerja mana yang boleh godek handphone Bos tanpa ragu-ragu lagi? Aku buat apa. Dia tak kisah pun. HAHAHA.  Terima kasih Bos bagi peluang belajar kat sana.

Dah umur 20 tahun baru sedar nama aku ada Siti sebab orang panggil aku Siti. Segan!!

Abang Razak( AR ) - Abang Razak best kot. Sangat best, apa-apa hal yang macam rumit sangat tu  AR  selalu ada nak bagi tak rumit sangat.  AR  selalu kesian kami kena ulang alik dari Arau sebab nak buat gaji.  AR  raikan kepergian kami dengan bawak kami jalan-jalan kat Ipoh. Walaupun nampak macam kerja gila jejak Ipoh tak sampai satu jam. Tapi perjalanan balik tu yang macam meaningful gila. Aku suka sampai terharu sampai pulun update status

Terima kasih AR sebab buat saya tak terkilan. Im gonna miss you NORKHOLIS <3

Sebab  AR  temukan kami dengan KBX 90 dan juga insan-insan di dalamnya. Sampai buat kawan saya histeria tak ingat dunia nampak Abang Japi dia :) Terima kasih

Mrs. Tan & Mrs. Tew - Dua-dua baik. Sampai sanggup buat steamboat hari kami secara tak rasminya last day kat RAJIN. Apa-apa hal kalau tak tau, tak mau bos marah mesti nak cari depa. Memang nampak playsafe gila tapi tula satu-satunya cara nak bagi kerja nampak perfect. Walaupun kadang-kadang nampak macam Mrs Tan kalut sikit tapi yang tula nak describe betapa istemewanya Mrs. Tan. Mrs Tew cantik dan baik, dia dah 40 something tapi dia sangat sporting. Dia macam the best mom kot sebab dia sanggup copy game angry bird sebab dia tau anak dia suka main. Tak ka impressive gila, kalau mak aku buat macam tu, mau juling mata :) . Saya dah start rindu Mrs. Tew dah. Dengar suara kat telefon ja sekarang ne :(

Kak Kiah - Kak kiah yang banyak bagi keinsafan kat aku nak belajar elok-elok sebab satu hari nanti nak bagi kesenangan kat anak-anak. Aku tak kata Kak Kiah tak belajar elok-elok dulu, mungkin dia ada keinginan tapi tuntutan hidup yang buat dia kena batalkan niat dia. Aku suka tolong Kak Kiah cuci sliding door. Tak kisah la kerja tu tak termasuk dalam list pun janji aku enjoy. Kak Kiah pernah kata yang dia sunyi lepas kami habis praktikal, memang pun sunyi sebab saya pun dah start sunyi tanpa Kak Kiah. Kak Kiah ja yang restu hubungan aku dengan Kholis, at first la. Kak Kiah selalu buat saya terharu.

Hari tu sepatutnya dah last day kami praktikal, tapi Bos suruh sambung lagi. Jadi semua orang dah sedia maklum yang kami last day dah. Selalunya Kak Kiah mai ofis ambil gaji dengan Kak Na, tapi hari tu dia sanggup kayuh basikal letak anak dia kat depan semata-mata nak jumpa kami sebab dia ingat kami dah last day. Memang terharu gila, bayangkan matahari tengah terpacak atas kepala dia sanggup kayuh basikal mai jugak ofis. Tiba hari yang sepatutnya kami last day dengan rasminya tu, Kak Na mai ofis 

"Kak Kiah tak mai kerja sebab kaki anak dia masuk dalam ranting basikal. Banyak hari dah tak baik-baik lagi. Anak dia kena hari mai jumpa hampa, ontheway balik tu la kena". 

Speachless.

See, dia menghargai kami sampai macam tu sekali.

Lynd - Hey kita bertemu lagi di RAJIN. Dan kita kembali sekali lagi bersama-sama di RAJIN. Thankz for the ride balik ofis, keluar lunch naik KDA. Banyak tolong aku, banyak ajar aku, banyak marah aku. HAHAHA. Disebabkan selalu sangat bersama hang aku jadi taktau nak merapu apa. Terima kasih ja tak cukup nak balas apa yang hang dah buat kat aku. Tapi yang tu saja aku mampu. Aku tak sayang hang pun---> auta :)

Syahir - Kita start dengan tak kenal sangat masa kat Uni, lepas dah duduk asyik tengok muka hang 8 jam sehari tanpa henti selama 5 bulan lebih. Nah ambik hang, sekarang dah masuk Uni, nampak hang sikit mesti nak kena kacau. Susah kot nak hidup kembali normal tanpa hang. Terima kasih Syahir sebab banyak tolong aku. Memang nampak mengada-ngada habis la sebab semua benda nak kena suruh Syahir buat, dah ada dia sorang ja kumbang, tunggu lagi tak buli. Aku tak malu pun nak kata aku rindu hang sebab memang aku rindu pun. Sekarang susah sikit mesti nak cari Syahir. Ada masalah sikit Syahir. Moto problem, Syahir. Terima kasih sebab care pasal aku, pasal Lynd. Buat aku terharu. Aku nampak keihlasan hang tu, nampak la hang sayang kami. Memang kalau nak bergaduh memang best cari hang. Terima Kasih untuk kesekian kalinya.

Aznor - Hey budak oren. Terima kasih sebab kenalkan aku dengan Norkholis. Perkenalan secara fantasi, awang-awangan. Tu pun dah cukup buat aku gila. Kisah hidup hang yang banyak buat aku betul-betul menghargai kehidupan. Hang jugak antara solid reason kenapa aku masih boleh bertahan kat RAJIN. Boleh bertahan nak berdepan dengan Bos. Hang memang selalu nak buat aku terharu. Selalu nak buat aku hilang jantung seketika dengan tiba-tiba hang buat seprise muncul depan ofis. Memang seprise yang memang menjadi selain prank bufday aku. Aku memang suka kalau nak start merepek dengan hang. Terima kasih sebab belanja makan, bawak jalan-jalan tengok wayang, mai rumah aku, datang Arau susah payah, appreciate barang aku bagi, belanja adeq aku, ajar segala benda yanga ada atas highway dan yang paling special tu, sebab pertemukan aku dengan Kholis.Heaven gila. Aku pun tak segan cuma meluat ja nak kata aku rindu hang. Satu benda ja aku harap, tolong jangan lupa aku :)

Kak Nurul - Walaupun sat saja kita bertemu, tapi Wada tau, Kak Nurul la antara insan yang paling tabah sebab boleh hadapi Bos sorang-sorang. Dahsyat.

Suara di sebalik telefon - To those yang selalu call nak cakap dengan Siti tu, Ehh!! jangan ingat saya lupa anda semua. Tak pernah lupa pun. Terima Kasih kerana ada diantara kalian yang menghargai kerja kami.

Ahput(yang selalu call nak cakap dengan kerani), Kak Shirah, Abang Azam, Dodi, Awaxx, Aizu, Kak Liza, Kak Sharini, Pak Lebai, Pak Long dan semua-semua. Terima kasih.

Aku sayang RAJIN, dan kalau nampak orang oren tepi highway tu mesti aku jadi hyper tak tentu pasal. RAJIN lah penyebab kenapa aku suka highway sebab untung-untung boleh jumpa KHOLIS <3

Aku pernah cakap kat kawan aku, 

"Aku tak mau cari boyfriend kalau boleh, maksud aku kekasih hati, tapi aku nak cari bestfriend lelaki. Sebab bestfriend lagi faham apa yang kita nak dan perlu dari boyfriend."

and I found 2. Aznor. Syahir. 

Dan sebab anda-anda semua jugalah penyumbang kepada LULUS nya aku untuk practical training. Abang Razak pengaruh utama. Terima Kasih :)

Assalamualaikum :) 

25 December 2011

Hujan

Assalamualaikum wahai ahli-ahli blogger.

Sudah sepurnama gamaknya aku tidak mecoretkan kenangan-kenangan indah dengan ayat-ayat puisi cinta. Aicewah, bermadah la pulak.

Sekarang dah kembali menjadi orang marantau which mean tengah berhempas pulas menghabiskan pengajian di saat-saat semester akhir. Susah jugak sebenarnya nak adapt balik sebab dah nak dekat 5 bulan memulaukan otak untuk berfikir. Bila hari first start kuliah. oh deemmmmm saya pening kepala. Selalunya standard la first class mana ada lect nak start mengajaq dah. Biasanya bagi study plan cakap sikit-sikit lepas tu ok see you next tutorial. HAHAHA.. Mau tak pening, balik terus tiduq tak ingat dunia.

Skip skip skip skip

Sekarang dah 20 tahun.
Yes sekarang dah dengan rasminya 20 tahun. Walaupun tak cukup sebulan lagi nak bangga dah 20 tahun tapi hakikatnya aku dah hold benda tu dari awal tahun 2011 lagi, bila dah 20 tahun banyak benda sebanarnya kena fikir. I mean segala benda yang hang impikan yang hang nak kena dah start plan. Bila dah 20 tahun apa yang angan-angan tu kena cuba ubah jadi kenyataan. 

Rasa teruk pulak nak hold tittle kakak umur 20 tahun. Banyak benda nak kena ubah, banyak benda nak kena azam, banyak benda nak kena berhempas pulas. Aku takut sebenarnya. Takut apa yang aku harapkan tak menjadi.

Kalau nak fikir, fikir untuk masa depan, bukan fikir untuk masa sekarang :)

Sekarang dah jadi wanita.
Aku sendiri tak pasti apa beza wanita dengan perempuan. Yang aku tau dua2 aku boleh hold title tu. Tapi mengikut kefahaman akal aku yang pendek ini, kalau perempuan sesuai untuk toddler and teenagers kalau wanita macam kakak-kakak yang dah bukan teenagers dan macam mak-mak tu. You know what I mean?? Haha. tak paham lettew, ahhh... cepat p google.

Bila anda seorang wanita yang sudah berumur 20 tahun, banyak sangat persoalan yang orang-orang sekeliling akan tafsirkan pada anda tak kira la benda tu dah jadi ka tak jadi ka. people don't care but they just care about you. Pernah dapat soalan-soalan yang memang takkan wujud dalam mana-mana kertas soalan Bahasa Melayu Tahap 2 Sekolah Rendah?  Contonya seperti :-

Lepas belajar nak buat apa, kahwin ke nak sambung lagi?
Insyaallah, kalau ada rezeki saya sambung.

Boyfriend kerja apa? Bila nak kahwin?
Saya masih belum berpunya. Apa terkejut!! Ya saya masih menuggu ketibaan jodoh saya. Saya boleh bersabar takkan makcik tak boleh, yang nak kahwin saya, bukan makcik :)

Susah sebenarnya menjadi wanita, sebab bila dah sampai satu tahap umur yang orang akan rasa anda patut berkahwin, orang sekeliling takkan berhenti jadi wartawan, nak2 pulak adik kahwin dulu sebelum kakak. Lagi galak orang bercakap.

Rasa tergugat kot orang seusia dah boleh pegang anak sendiri, diri sendiri mampu pegang anak orang ja.

Sekarang dah jadi dewasa.
Aku tak rasa aku dewasa. Motif? Sebabnya aku rasa cara aku berfikir still macam budak-budak. Susah sebenarnya nak tengok seseorang tu betul-betul dewasa dalam segala benda. Cara berfikir, cara bawak diri, cara bercakap, cara bercampur dengan orang dan cara nak nampak dewasa. 

Ada yang kata bila dah pandai makeup anda dah dewasa.
Adik-adik yang 12 tahun yang dah pandai nak calit eye liner bagai, dewasa?

Ada yang kata dah ada boyfriend, dewasa.
Dewasa ka bila boyfriend panggil dia "Baby" = Bayi?

Ada jugak yang kata dah 20 tahun, dewasa.
Dewasa ka bila excited masuk toys section dekat shopping complex + beli playdoh buat ice cream bagai?

Tetiba  panjang pulak entry ne, gian lama tak menulis. 

# Tak puas sebenarnya enjoy 20 tahun sebab tak lama lagi dah nak masuk 21 tahun secara tak rasmi.

kbai.


04 November 2011

Birthday Girl # ENA


Hye

 Titew nak nyanyi sat. Eeeeewwwwwwww. HAHAHA.

HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU ENA
HAPPY BIRTHDAY TO YOU

Selamat hari jadi yang ke 20 tahun Ena. Please Ena, tolong sedaq hang dah tua bangka dah. Tak mau makan lambat2 lagi, jangan nak teyak2 mintak aiskrim lagi, jangan nak buat muncung2 yang langsung tak comel tu, jangan nak teyak2 rindu aku lagi tiduq dengan mak Ros lagi. Mak Ros pun naik geli dah aih nak tidoq dengan hang.

Sepatutnya entry ne dah seap semalam tetiba pulak semlam mood kambing aku tak berapa nak baik, so postpone 11 jam. Tapi hari ini kembali semangat sebab cuti kan. HAHA. Tak da kena mengena gila. Ok aku nak start buat wish dan segala kata amanat untuk birthday girl. Girl lagi ka??

 ***************************************

Aku nak hang tau yang hang la satu-satunya kawan aku yang aku boleh marah mengata kat hang depan-depan and at last kita end up dengan gelak tanpa masing2 rasa macam tak ada apa2 yang jadi.
Aku nak hang tau hang special gila time makan. Sebab aku selalu rindu nak tengok hang makan sebab hang ja the only one kawan aku yang makan memang ‘laju’ gila, walaupun kadang-kadang aku penat tunggu.
Aku nak hang tau aku suka gila tengok hang gelabah tak tentu hala. Comel.
Aku nak hang tau yang aku macam tak senang duduk pulak kalau melepak dengan yang lain hang tak join dan persoalannya kat sini, pernahkah kami semua keluaq tanpa hang??? HAHA
Aku nak hang tau yang kalau nak sedih-sedih kalau aku jumpa hang mesti aku jadi was-was perlu ka nak sedih bila dengan hang?
Aku nak hang tau yang aku rindu gila nak ada benda yang sama dengan hang macam yang dulu-dulu kita suka buat boria miskin kaya tu.
Aku nak hang tau yang aku memang tak sabaq gila nak tengok hang pi PLKN.
Aku nak hang tau yang aku sekarang dah melekat banyak perangai hang, bila nak beli something mesti nak kena pikiaq 2 3 4 6 10 20 kali.
Aku nak hang tau, syiook gila kalau menyembang dengan hang sampai susah nak ingat dunia.
Aku nak hang tau yang aku rindu hang.
Aku nak hang tau yang aku sayang hang.
Aku nak hang tau yang aku tak pernah nak jemu ada kawan macam hang.
Aku nak hang tau yang aku nak hang jadi kawan aku selama-lamanya sebab aku tak rasa aku boleh hidup kalau aku hilang hang.
Aku nak hang tau yang aku dah tak tau nak tulis apa. HAHAHA.









DEAR ENA.
semoga hang panjang umur + murah rezeki selalu
cepat2 bagi aku makan nasi minyak *wink wink.
tercapai segala apa yang dok berjalan kat kepala otak hang.
dan semoga semuanya baik-baik saja, hendaknya.

NE HADIAH BIRTHDAY AKU KAT HANG. 



Aku nak sedia baju,kereta, rantai,kasut,aku tak mampu. Ne jala yang aku mampu buat. :)

I MISS YOU BEBEH :)

Assalamualaikum. 

02 November 2011

Doodle # muka-muka RAJIN




Si baju hijau : WADA
Si pokodot hitam : LYND
Si seluar oren : AZNOR
Si rambut cacak : SYAHIR 

Dah nak start rindu orang-orang  RAJIN dah :(

24 October 2011

Buang anak adalah hobi aku


Hye semua.

Aku tengah emo ne, semua yang ada tepi sikit. Hati dan perasaan aku tengah membuak-buak ke segala pelusuk darah dan urat saraf ne. Geram betul aku nak tengok kes-kes buang bayi bagai ni. Macam dah tak da hobi lain dah kan nak buat selain kumpul setem , instead nak buang bayi jugak menjadi pilihan hati kan. Eh sedar tak yang hampa dok sakan sangat tauk merata-rata tu anak sendiri? Zuriat sendiri, pernah kongsi nyawa, pernah kongsi makan dan pernah kongsi baju yang sama?? Hampa tak rasa membazir ka sampai 9 bulan dok usung sana sini, pastu dah dia nak kurangkan beban dalam badan sendiri. Kenapa mesti kena buang insan tak berdosa tu, Tak rasa rugi ka weyh?? Rugi ngat!!!


Tak kisah la apa orang nak cakap pasal topik ne dah basi semua, ramai dah yang nak buat entry pasal hal-hal yang tak remeh ok. Bila saban hari asyik dengar benda yang sama ja, aku macam terpanggil nak bagi pendapat sendiri. Dulu-dulu standart buang dekat depan surau@masjid, depan rumah orang kaya tak pun depan balai polis. Sekarang tak lagi, sanggup sediakan tempat paling high class kat baby, dalam kotak flash toilet, dah pandai2 nak buat corak kat badan baby kononya nak tinggal tanda ka apa?? Tinggal tanda dosa besar ada la. Dan yang tebaru ada gambar yang tersebar dekat fesbuk yang perempuan pakai gaun pink, lahirkan  anak dalam toilet then buang terus dalam plastik hitam. Eh yang ni macam trend.

WHAATTT?????

Dia ingat anak tu anak patung or just macam lampin pakai buang. Lepas pakai then buang. Fine la baby tu masih kecil dan dia tak tau apa-apa. But hampa ada pernah terbaca tak artikel pasal rintihan janin dalam kandungan mak dia, dia tanya kenapa mak dia gugurkan dia sebab dia nak jadi doktor one day. Susah lagi ka nak faham?? Aku assume lepas tersebarnya artikel tu tak ada lagi kes buang bayi semua but still ada lagi. Agaknya orang yang sibuk buat hobi baru ne tak da fesbuk kot kan. 

Come on la people, tak rasa bersalah ka bunuh membunuh ne, dah la hampa dah create satu dosa besar then nak proceed dengan dosa lain pulak. Cukup-cukuplah dengan satu hal saja, jangan nak buat pakej perlancongan pulak. Kenapa tak insaf dengan satu dosa yang dah kita buat? At least, cuba slow talk dengan semua pihak, terutamanya bapa baby. Kenapa tak try nak build up hidup berdua, sama-sama jaga baby tu, sama-sama tanggung susah senang. Baru cinta sampai jiwa raga. Setakat nak best-best then biar si ibu tanggung sorang. Tak ka macam kurang hajaq sangat bunyinya tu. Lelaki memang macam tu ke? Ada yang baik jugak kan?




HELLO IBU DAN AYAH. Wake up parent. Masih ada ruang lagi untuk anda semua build up hidup baru. Berkorban demi baby dan trust me, baby tu bakal menjadi someone yang akan buat hampa tersenyum dan berterima kasih padanya kelak.

Aku pernah terfikir if aku kaya satu hari nanti, aku nak buka satu tempat untuk lindungan anak-anak yang macam ne, bukan nak menggalakkan maksiat ka apa, tapi just nak selamatkan nyawa yang boleh banggakan kita one day. 







Tengok gambar baby pun aku dah naik gila apatah lagi nak bunuh2 semua ni. Peringatan untuk semua kaum ADAM dan HAWA dan juga peringatan untuk SAYA.



Please look at their eyes, they also hoping that u won't make  another mistake.BIG MISTAKE


Mereka patut tidur atas tilam BUKAN atas rumput
Mereka patut didodoi dalam buaian  BUKAN dalam plastik sampah
Mereka patut dimandikan dengan air sabun buih wangi2  BUKAN dengan air najis
Mereka patut dibelai BUKAN ditikam hidup hidup




Tahniah untuk my cuzzy, abang D and angah for arrival of a new family member. Hye NUR QISYA IMAN meets makngah.


Assalamualaikum :)

22 October 2011


Hye hampa.

Maca tak ada apa sangat nak bercakap owh i mean menulis, menaip dan menyepak  Kepada sesiapa yang nak tau ataupun yang tak mau tau, dah nak dekat 5 bulan lebih dah aku jadi RAJIN dan dalam tempoh membunuh  menyingkat tu, aku dah belajaq segala macam jenis benda dan seriusly nak habaq hang, bukan gayanya berpraktikal dah ne, memang gaya makan gaji bulan bulan dah. Masa masuk dulu dulu macam budak bodo ja lagi apa pun tak tau nak buat but now, nyatakanlah apa masalah anda, Insyaallah saya akan tunaikan.

Praktikal ni buat hidup aku kosong gila. Pagi-pagi pukui 9 dah kat ofis sampai 5 petang, then balik rumah, terpekak terperap ja dalam rumah, esok start dengan rutin yang sama, pagi masuk ofis pukui 9 then balik pukui 5. Kot kalau tetiba ada yang ajak pi bejalan2 kat tesco ka, pacific ka baru la nak rasa ada stamina takpun rasa macam lembu terlepas dari kandang. Tapi sekarang aku rasa macam pacific tu sama standart dengan ministore (bagitau bagitau bagitau) kat umah aku ja. Macam dah hari2 sangat dah menyepak melepak kat situ, rasa terloya dah tengok segala kedai semua tu. Sampai jiran aku buat kenduri siap pasang khemak ropol2 pun aku tak tau. Memerangkap memerap ja dalam rumah.

Skip skip skip skip

Bukan masalah praktikal yang nak aku cakap malam ne, tapi just aku tengah mencari something yang boleh buat aku puas. Dari kelmarin lagi, sepatutnya aku kena siapkan report nak serah kat PN RUHANA esok pagi, tapi aku mamai tak tentu pasai, aku nak juga buat entry tapi aku tak mampu. Dah 4 entry kot terparking smart ja kat dalam draft mall. Mula-mula semangat kobar-kobar, at last aku terkelu pulak tak tau nak buat apa. 

Eh tetiba sekarang dah rasa puas, seronok betui aku dapat memaki makan buat entry malam ne.Sepatutnya entry ne nak mintak hampa doakan esok semoga semuanya akan berjalan lancar. Eh kenapa nak lancar?? lecture kami nak mai esok. 

Nampak cool je kan aku sekarang? orang lain dengar lecture nak mai pakat kecut perut. HAHAHA. yang pi tengok luar saja sapa suruh, tengok dalam, tengok deep inside. takut ooooo

Mata saku dah kuyu, doakan untuk esok semua. 

Lebih baik begini.

Assalamualaikum

20 October 2011

Spontaneous Thursday # 04


KEDAH UTARA SPACE CAT HONGKONG ELEPHANT NEGERI GAJAH


The way people spell their name.



Byebye from Wednesday Apple Dunia America.

14 October 2011

Doodle # Adeq


One thing I adore kat doodle ne, colour balloon tu.
.
Kan aku dah kata, wadah dan hijau memang sukar dibedahkan


Assalamualaikum :)

Doodle # Farah Nadhirah & Mohd Izudin


Assalamualaikum. Cepat bungakan perasaan anda semua. Doodle versi dilamun.




Farah buat request dengan kejamnya, so aku tunaikan. Sory farah kalau tak cun, aku dah cuba sebaik munkin dah. Komen la banyak2, nanti kalau aku ada ilham banyak2 lagi. aku buat lain.

Teringin pulak nak buat doodle untuk diri sendiri versi dilamun, tapi tak tau nak dengan siapa. 

Assalamualaikum :)

13 October 2011

Doodle # Faseha Najwa


Hye

Aku bangun awal hari ini, tak tau apa yang kena dengan hidup aku. Semenjak dua menjak ne, aku jadi tak tak tentu hala dengan hidup sendiri. Sebab apa wey?? Semuanya sebab hang la.HAHAHA. boley plak nak macam itu. Arini cuti, semangat pulak aku bangun awai. Pelik kan dengan hidup aku sekarang, kan aku da kata sejak praktikal ne, aku dah tak da life. Hidup pun jadi tak tentu hala, konfius. 

Pastu dah bangun awai, blur pulak taktau nak buat apa, sampai ayah pun naik hairan. Then baru aku teringat, aku ada benda yang tak setle lagi, aku dah macam janji kat diri sendiri, nanti dah terror buat doodle, mesti nak kena buat kat dia dulu, walaupun dia dah jadi orang yang keberapa dah.Tapi nak buat jugak.

Jadi, persilakanlah........FASEHA NAJWA aka YUNA



Dua benda yang aku excited nak buat time create doodle ne:-
1. Nak wujudkan juga shawl bijik2 tu
2. Nak doodle tu pakai baju kebaya yang ada shape bagai.

Sebab aku teringin nak tengok tuan punya badan pakai kebaya. 

Untuk kamu seha: Terimalah doodle yang tak seberapa neyh. Jangan nak bubuh aku pulak sebab aku buat hang nampak macam Yuna + pakai kebaya. Comey ja aku tengok hang macam ne. Toooweett ngat.

Ok sudah, aku nak kena jadi bandaran dah. 

Hati aku tengah terseksa.

Assalamualaikum.


Spontaneous Thursday VERSI IKHLAS




I keep thinking of how much I love talking to you..
How good you look when you smile 
How much I love your laugh.
I day-dream about you off and on,
Replaying pieces of our conversation
Laughing at funny things that you said or did..
I've memorized your face and the way that you look at me..
I catch myself smiling again at what I imagine..
I wonder what will happen the next time we are together
and even though nothing will come out of this,
I know one thing for sure, for once ....I dont care,
I cherish every moment I have with you.

p/s Tetiba terbekenan kat ayat ne :)


Hari ini aku lebih ikhlas nak buat spontaneous thursday sebab  hari ne  Khamis, bukan macam kelmarin, muka nak bangga ja padahal silap hari.

Assalamualaikum

10 October 2011

WANITA



Selamat malam dunia :)


Zaman bayi: Baru lahir, merah lagi ne. Mata 20 jam katup. Memang pemalas habis r neyh. Tau nak teqeyak ja. Tapi time ne, 24 jam orang puji comel. Comel la anak sapa ne, mak ayah kembang semangkuk.






Zaman tadika:  Manja nak mampuih, mintak apa semua dapat. Tadika pulak tempat paling mahal. Safety first mak ayah kata, sayang sangat aih time ne. You are my only lonely doter la katakan. Semua nak pink2 ja.





Zaman sekolah rendah: Masa ne, kasih sayang dok berlungguk lagi, pagi2 memang muka masam tak mau p sekolah r. Tau nak teqeyak, keja sekolah tak payah kata la, derect lekat muka surat yang tak siap tu dengan gam. Padahal hari2 galas beg p sekolah, buku tak pernah ikut jadual. Main bawak ja semua, takut cikgu minta, bila cikgu mintak buka, kata tak bawak, heran betoi. Time ne kalau mak ayah @ bas sekolah ambik lambat, memang banjir abih sekolah.




Zaman sekolah menengah: Akai jenuh time ne. Baru mula nak menggatai pegang henpon, boypren pun baru nak adjust2 bag jadi. Time meqenyam(gatai) ne. Keja sekolah tetap maintain tak pernah buat. Buku memang tak pernah bawak langsung, tambah-tambah buku teks math mod yang berkilo tebai tu, jangan harap r. Beg sekolah pun ala gaya2 nak p bersantai window shopping ja. Nak gaduh tarik2 rambut sebab berebut boypren pun time ne la.




Zaman universiti: Vogue abis r time ne. Segala jenis fashion semuanya sapu, semua nak try tak dak hal. Boypren time ne memang jenis setia sampai nak kahwin r, tak da main main tarik rambut macam kat sekolah menengah dulu dah. Buku yang tebai2 pun usung p class jugak. Kat U nak main2 macam kat sekolah menengah memang peluang terbuka luas r, mai keluaq result mulut pun ternganga luas la. HAHAHAHAHA.





Zaman berkerjaya, isteri, ibu: Dah tinggal dah kisah kisah lama. Sekarang membanting tulang nak jaga family, suami, anak lagi. Time ne baru nak rasa apa yang mak ayah kita rasa time kita main2 masa kat sekolah, U dulu. HAHAHAH rasakan. Cakap pun sopan dah time ne,tapi bila anak buat perangai, kalah singa. 





Zaman pencen, isteri, ibu, nenek: Masa untuk menikmati wang pencen. Dah 61 tahun dah sekarang. Dok umah tanam pokok bunga, layan cucu-cucu jala yang mampu. Nak p kerja depa tak bagi dah. Tumpukan sepenuh perhatian kepada amal ibadat.


Time always running fast, make full use of it before we regret.

Assalamualaikum :)

Bila aku sudah tua

Petang :)

SITI MAWADAH bersama SUAMI ketika TUA :)

09 October 2011

doodle pertama saya


Salam Isnin

Disebabkan bos tak da arini, maka kami ditugaskan dengan tugas melukis doodle, sumpah tak da dalam list activity kat office mahupun dalam list activity kat university. Dah dah jom kita tengok first, second, third dan fourth doodle saya.

Yang pertama

KHAS UNTUK LYND

comel kan? comel kan?? Kalau anda rakan-rakan sekeliling saya, bila tengok doodle kat atas ne, mesti boleh trace sapa, tengok tahi lalat r weyh.. Ini Shazleen Nur. My first doodle. Percubaan pertama. Sebabkan harini dia pakai shawl, baju kurung moden kuning dan kain hitam, kasut warna kelabu sparkle jadi inilah hasilnya.

Yang Kedua

KHAS UNTUK SYAHIR
Ini tema lelaki Kpop. Sebab tu rambut gaya menarik gila tu. Kpop kan. Ini pulak diilhamkan dari teman sepraktikal aku, Syahir. Arini Syahir pakai baju pilot dengan seluaq jeans kelabu dan kasut hitam. Mula2 rambut dia macam botak sebelah tu, tapi Lynd tak sampai hati nak biaq Syahir macam tu, dia tambah la sikit bagi nampak sempurna. Kalau aku nak biaq ja sebab nak gaya Kpop weyh.

Yang Ketiga

KHAS UNTUK AZNOR
Ini pulak ilham dari member kat tempat praktikal aku, Aznor namaya. Dia ne lebih kurang macam kontraktor dan dia memang ari-ari mai ofis pakai seluaq oren dia. Kalau ada Aznor mesti ada seluaq oren, kalau ada seluaq oren mesti ada Aznor, begitulah perumpamaannya.

Yang terakhir

KHAS UNTUK WADA DARI LYND
Yang ne pulak lynd buat untuk aku?? Tuweet tak?? Ish teruja sangat ada owang buat doodle untuk titew..HAHAHAAHAH. Thank Lynd buat doodle kat aku. HAHAHAHA. doodle balas dendam ne.

Ne pulak asalnya benda dan kedudukan dooodle doodle neyh



Credit to http://azmeerahmadshahruddin.blogspot.com/ sebab lepas godek blog dia, aku terjumpa tutorial buat doodle. Aku cuba dan menjadi dan 

yeaaaayyyyyyyyyyyy.....akhirnya :)

SALAM SAYANG DARI WARGA RAJIN CONSTRUCTION

08 October 2011

Hik Hik Hik...sedu rupanya.


Salam.

Tau sedu?? Ala yang mengeluarkan bunyi yang seram tu, contohnya seperti apabila anak dara manis comel lotey mengeluarkan suara jantan secara tiba-tiba itu dipanggil sedu. Yang kadang-kadang bunyi "hik"  "hak" "huk". Sapa yang taktau, pause dulu bacaan anda, nanti-nanti bila anda tersedu, play balik bacaan anda kat sini. Hahahaha

Kalau hampa nak tahu, memang aku adalah antara raja sedu, tambah-tambah kalau minum air gas, memang la bertambah galak suara jantan menguasai seluruh ruang mulut aku. Memang kalau tengah dating mau lari bopren saya. Ingat kan dia bercinta dengan pondan. 

Semalam masa nak ready set go nak tidur, tetiba adeq aku sedu. Disebabkan aku lemas tak selesa nak tiduq sebab adeq aku dah jadikan aku bantal peluk rasmi dia tiap2 malam, maka aku pun mengerjakan otak yang sihat ini dengan soalan soalan lazIm budak-budak jawab PMR.  Sepandangnya aku kat atas syiling bilik. Aku terfikir macam mana orang boleh sedu, takkan saja-saja ja perkataan sedu tu nak wujud kan? Aku pun punya la fikir-fikir sampai la aku tertidur. Lupa dah pasal sedu. HAHAHA. Jadi untuk merungkaikan permainan otak aku yang tertangguh semalam ne, aku pun search la mana mai sedu semua ne. Jangan nak tanya la kat mana aku godek segala info ne, kat google la. Boleh ja kalau nak pi cari info kat pejabat kesihatan negara, tapi sekarang kan dunia hujung jari. Cari pakai jari sudah.

Depa kata:
Bahagian yang patut dipersalahkan adalah diafram, otot-otot berbentuk kubah yang terletak di dasar dada. Selalunya, diafram bekerja dengan sempurna. 


Apabila anda menarik nafas, ia tertarik ke bawah untuk membantu menarik udara masuk ke dalam paru-paru. Apabila anda menghembuskan nafas, diafram menolak udara keluar daripada paru-paru.Tetapi, ada ketikanya diafram menjadi terganggu dan apabila ini berlaku, ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap. Akibatnya, anda menelan udara ke dalam kerongkong secara mengejut. Apabila udara yang berebut-rebut masuk itu melanggar kotak korda suara anda, maka terhasillah bunyi hik, hik.


Dalam satu penyelidikan mengenai sedu yang dianggap munasabah oleh pakar, sekumpulan saintis Perancis mencadangkan wujudnya kaitan di antara sedu dengan evolusi dan fakta yang mengatakan bahawa nenek moyang kita berasal dari laut.Mereka percaya, ia mungkin menunjukkan sifat atau ciri yang wujud zaman dahulukala di mana leluhur terdahulu mempunyai insang untuk membantu mereka bernafas.

Alasan di sebalik kejadian sedu membingungkan kalangan saintis sejak beratus-ratus tahun lampau kerana ia tidak mendatangkan faedah berguna kepada manusia. Imbasan ultrasound turut membuktikan bahawa bayi dua bulan di dalam kandungan juga tersedu, sekalipun sebelum munculnya sebarang pergerakan pernafasan. Teorinya, pengecutan menyediakan otot-otot respiratori bayi belum lahir untuk bernafas selepas dilahirkan.

Teori mengenai sedu yang diterbitkan di dalam jurnal BioEssays itu menyatakan, kunci kepada tindak balas sedu terletak pada sekumpulan ikan primitif yang boleh menghirup udara yang kebanyakannya makhluk dua alam. Pengkaji yang diketuai oleh Christian Straus dari Hospital Pitie-Saltpetriere, Paris itu percaya, litar atau sirkit otak yang mengawal ventilasi/pengudaraan insang telah merentasi dunia mamalia moden, termasuklah manusia.

Mereka turut membariskan banyak persamaan di antara sedu dengan pengudaraan insang di kalangan binatang seperti berudu. Salah satu daripadanya, kedua-duanya menghalang paru-paru daripada mengembung.Straus and rakan-rakan sepasukannya turut mengesyaki tabiat itu telah disesuaikan untuk satu penggunaan baru – membantu mamalia belajar menyusu kerana siri pergerakan semasa menetek mirip tersedu dengan glotis tertutup rapat bagi mengelakkan susu memasuki paru-paru.

Sedu boleh terjadi disebabkan oleh pelbagai punca seperti menelan terlalu banyak udara, makan secara lahap, berasa bimbang atau teruja, merokok dan mengambil alkohol secara berlebihan. Mujurlah ia lazimnya berakhir dalam masa beberapa minit sahaja. Adalah tidak benar tanggapan yang mengatakan sedu boleh dihentikan dengan cara menakutkan atau mengejutkan seseorang.

Aku selalu tersedu bila lepas minum air gas takpun makan dengan rakusnya. Memang ciri-ciri aku ada ja kat atas tu.

Mak aku ada cakap kalau sedu minum air banyak-banyak. Selalu jugak aku buat tapi tak berjaya. Kadang-kadang aku try letak tisu yang basah dekat dahi macam baby. Kadang-kadang menjadi, kadang-kadang tak pun. Jadi kalau tanya aku ubat yang paling cun nak rawat sedu ne ialah menikmati keseduan tu dalam beberapa saat dan trust me, anda takkan sedar bila sedu tu dah hilang. Sedar-sedar ja "Ehhh!! dah tak sedu la".

Kawan-kawan aku selalu gelak bila aku sedu, memang weyh keluaq abih suara jantan pondan aku. 

Assalamualaikum.