11 March 2011

sushi sosej mieyah

salam rindu buat semua. agak lama rasanya kita tak bersua muka..eh sejak bila plek blog neh bleyh dok sua2 muka macam kat tingkap tuh. tak dak eh bese2 jer. lama kot tak mngeblog sebab menyebebnya adinda sangatlah sibuk tak hengat kat u all semua. biasalah kan dah nama pun budak yang masih lagi terkedek2 belajar nak ke langit tu macam ne lah. dok buat tension kadang2 tak tentu pasai tu yang dok buat lupa daratan seketika kat lappy dan sebagainya. jadi hari ini memang sangatlah free sebab ante dirumah la. sampai juga aku dirumah ya.

bila sampai rumah ja adeq dah kalut2 bagitau nak ajak kakak beli barang buat sushi dia tu. pengaruh dari majalah lane. dan kakak ne pun baik hati kan bawakla adeq p beli segala macam barang. sepatutnya sushi ne buat kelmarin tapi disebabkan semalam perut kami sangatlah full jadi kami postpone buat pagi ne.

you all semua boleh try k.. tak susah mana pun memang budak2 pun bleh ja nak jadi chefnya tapi kena ada yang guide la sebab ada acara potong memotong dan juga masak memasak ne. bahaya kan :)

jom kita terjah menerjah camne nak buat tuh

meet the chef

bahan2= roti,sosej,timun,carrot,keju(tapi we all dah gantikan keju ne dengan mayonis sebab adeq tak suka keju)

sosej ne sepatutnya direbus tapi we all buat sikit kelainan we all hangitkan dia @ gorengkan

gunting tepi roti2 tu yang warna coklat tu sebabnya nak nampak cantik kot dan lepastu penyekkan sikit roti 2 biar jadi nipis

sapu roti dengan mayonis. kalau u all letak keju just letakkan ja keju tu atas roti dan susunla sosej, carrot dan timun mengikut citarasa anda. carrot dan timun tadi tu potongla nipis2 dan memanjang biar senang nak susun. pastikan carrot dan timun tu fresh yer.

next, gulung la bahan2 yang kat atas tadi. sepatunya roti tu boleh ja pakai 1 keping tapi we all guna 2 keping sebab nak bagi betul2 kejap bahan2 dengan roti

gulung sampai jadi macam gini. lepas tu potong la guna pisau.1keping roti boleh ptong 3 bahagian. biarla nampak besar sikit dan yang pastinya puas untuk dimakan

tadaaa.. dah seap pun sushi sosej mieyah

sedap sebenarnya. bukan nak puji diri tapi tula hakikatnya

the sushi is ready to eat. memandangkan ini adalah sushi malaysia jadi kami telah gantikan wasabee dengan sos cili. alah nampak lebih kurang sajer.


senang sangat2 nak buatnya dan boleh ja nak tambah apa2 lagi or nak gantikan segala bahan sayuran tu degan sayuran lain. ikut citarasa masing2 k.

selamat mencuba.

ok tata i nak p tanak nasi pulek..

PLEASE TRY THIS AT HOME OR ANYWHERE

No comments:

Post a Comment